Οι γιατροί του ΕΣΥ οι μόνοι που έμειναν έξω από τις εξαγγελίες. Μόνη επιλογή. Αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια. Το γρηγορότερο.

Ενώ  οι ένστολοι, δικαστικοί, Πανεπιστημιακοί αποτέλεσαν αντικείμενο αόριστων ακόμα, αλλά θετικών, εξαγγελιών για καταβολή των αναδρομικών, οι γιατροί του ΕΣΥ έμειναν τελικά εντελώς εκτός νυμφώνος: Ούτε λέξη.

Όμως όλα τα μέχρι τώρα δικαστήρια ομόφωνα δικαιώνουν τους γιατρούς.

Το ελεγκτικό συνέδριο, τα πολιτικά πρωτοδικεία και εφετεία ( μόνο το γραφείο μας έχει πάνω από 12 θετικές αποφάσεις πρωτοδικείων και δυο εφετειακές, δηλ. ποσοστό επιτυχίας 100%)

Η υπ’ αριθμόν 431/2018 απόφαση ΣΤΕ, αλλά και διοικητικά πρωτοδικεία , Ιωάννινα 2018. Σύσσωμη η δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι οι περικοπές των μισθών ΕΣΥ του Ν. 4093/2012 ήταν αντισυνταγματικές, όπως άλλωστε και στις άλλες περιπτώσεις (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί). Εν τούτοις η Κυβέρνηση αποφάσισε ,μόνο για τους γιατρούς ,να αφήσει το θέμα να λυθεί δικαστικά. Πιθανόν διότι η απόφαση βγήκε το 2018 και δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ή διότι γνωρίζει ότι πολλοί θα αδρανήσουν, ή ότι θα υπάρξει αργοπορία στα διοικητικά δικαστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος δρόμος πλέον που μένει στους γιατρούς είναι ο δικαστικός.

Πως πρέπει να κινηθούν οι γιατροί

Στο θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί σύγχυση.

Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι αρκεί η τριτανακοπή χωρίς να ασκηθεί αγωγή. Όμως η αλήθεια είναι ότι η τριτανακοπή έχει λίγες πιθανότητες να γίνει δεκτή καθώς θα πρέπει να αλλάξουν γνώμη οι ίδιοι ακριβώς δικαστές του συμβουλίου της Επικράτειάς που έκριναν, πριν μερικούς μήνες με μεγάλη πλειοψηφία, ότι η απόφαση δεν πρέπει να έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Αυτό αφήνει λίγες πιθανότητες στην τριτανακοπή, που αν γινόταν δεκτή θα ήταν η πλέον συμφέρουσα λύση. Για το λόγο αυτό είναι ασφαλές παράλληλα να κατατεθεί και αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια. Να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος που ορισμένοι παρότρυναν τους γιατρούς να μην καταθέσουν αγωγή πριν να εκδοθεί απόφαση του ΣΤΕ ,λέγοντας δεν είναι ακόμα η ώρα. Λάθη οδήγησαν στο να επιτύχουν οι γιατροί μόλις το 2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ οι άλλοι είχαν θετικές αποφάσεις από το 2014. Λάθη εμπόδισαν τους γιατρούς να κινηθούν και να καταθέσουν έγκαιρα αγωγές, πριν την έκδοση απόφασης ενώ ήταν γνωστό ότι το Δικαστήριο θα έδινε αναδρομικό χαρακτήρα μόνο σε όσους είχαν κινηθεί έγκαιρα. Θα είναι ακόμα ένα λάθος αν δεν καταθέσουν οι γιατροί αγωγή.

Όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ, και όσοι ακόμα καταθέσουν τριτανακοπή, καλό θα είναι να καταθέσουν χωρίς καθυστέρηση και αγωγή. Αν κερδηθεί η τριτανακοπή, όλα καλά. Δε χάνουν τίποτε επειδή θα έχουν καταθέσει αγωγή. Αν όμως χαθεί η τριτανακοπή η έγκαιρη κατάθεση αγωγής διασφαλίζει ένα μέρος από τις αξιώσεις των γιατρών .Η γρήγορη κατάθεση αγωγής είναι επιβεβλημένη ειδικά μετά την εξαίρεση των γιατρών από τη ρύθμιση που αφορά όλους τους άλλους.

Το γραφείο μας επέμενε εδώ και δυο χρόνια για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της κατάθεσης αγωγής. Αρκετοί γιατροί πείστηκαν έγκαιρα από τα επιχειρήματα μας και απεδείχθη ότι αυτό ήταν προς αμοιβαίο όφελος .Οι περισσότεροι που άκουσαν τις αντίθετες φωνές βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Όμως και τώρα η σωστή επιλογή είναι να καταθέσουν αγωγή, ανεξάρτητα από την κατάθεση τριτανακοπής. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα.

Καταθέστε τώρα αγωγή. Στείλτε μας τα αναγκαία έγγραφα.

Κοινοποιήστε το και σε συναδέλφους σας που ενδιαφέρονται.

 Στείλτε μας:

  1. Φόρμα με συμπληρωμένα στοιχεία (Παρακαλούμε στείλτε μας επίσης: μισθοδοσίες μηνός Ιανουαρίου 2016, 2017, 2018)
  2. Ειδικό δικαστικό πληρεξούσιο

Στείλτε το email σας στο: eneka@otenet.gr ή

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: τηλέφωνο/φαξ: 210-8220104 

Όροι συνεργασίας:

  • Κόστος   κατάθεσης:          50 ευρώ
  • Δικηγορική αμοιβή:           6% επί των μεικτών ποσών που θα εισπραχθούν
  • Πιθανότητες επιτυχίας:    Άνω του 50%
  • Χρόνος κατάθεσης:           Εντός δύο μηνών

Για περισσότερη ενημέρωση δείτε εδώ